Poolen 2013

11 maj 2013 kl två på eftermiddagen avtäckte vi poolen och den var vackert grön. Egentligen inte så illa men Helen tyckte vi skulle byta vatten så jag satte i länspumpen och så fick den gå något dygn. Sedan fyllde vi på med nytt vatten, men det blev ungefär lika grönt! Pump och filter monterades en vecka senare och då var vattnet grumsigt och vacker grönt.

Vi bestämde ju förra året att vi skulle köpa en luftvärmepump och efter en del jämförelser på internet blev det en Powerline 15, en 6 KW luftvärmepump från Hayward. Det var en ny modell, vi behövde inte uppgradera säkringarna och det följde med en bypassventil. Men den senare var inte alldeles enkel att förstå sig på; jag var faktiskt övertygad om att de glömt levererat felaktiga delar (se bild till vänster), men det visade sig vara fel ritning jag utgick från. Nån ritning på hur den skulle sättas hop levererades inte med, så jag kontaktade leverantören och fick den korrekta ritningen. Men det handlade om att verkligen bruka våld. Till sist fick jag ihop det och det var någorlunda tätt. Under en av skarvarna satte jag en hink och den fick tömmas ungefär varannan dag. Men värmepumpen fungerade och temperaturen ökade. Så en dag, närmare bestämt kring 20 juni, bestämde vi att vi skulle bada nästa morgon. Så jag satte på vattenpumpen och gick ut för att sätta på värmepumpen (den sätter inte på sig själv om man tängt av vattenpumpen). Men pumpen gick inte igång och jag kunde inte begripa varför. Men det visade sig att vattnet hade sjunkit långt under bräddavloppet under natten. Min specialskarv med kopparröret från förra året hade gått upp och ett antal tusen liter vatten hade runnit ut bredvid och under poolen! Så det blev till att återigen tömma poolen, försöka rätta till marken under, kolla så stöttor och sånt var OK, vilket de var. Jag fyllde poolen igen, chockklorerade och funderade på hur jag nu skulle göra. Kom upp med att göra ett hål i sargen under altanen och ta inloppsslangen genom detta. Veckan efter midsommar åkte vi till Tallin och när vi kom hem var vattnet brunt! Jag fick ett nummer till en pooltekniker och bestämde tid med honom för att koppla in det hela. Han kom i början av juli och kopplade in det med ordentliga slangar, fast kopplade fel så flödet gick baklänges genom värmepumpen. Efter en vecka kom han och fixade det. Vattnet var fortfarande brunt, men det klarnade efter några dagar. Den 8 juli invigdes poolen av våra tyska gäster. Sedan badade vi i alldeles kristallklart vatten!

Emellertid var trappan vid sidan väldigt ranglig, speciellt för oss stela gamlingar, så vi skaffade en billig (nåja, 2 500 kr, men jämförbart med andra trappor var det en tiondel av priset!) trappa och monterade i hörnet. Sedan badade både vi, barn och barnbarn hel sommaren! Jag badade flera gånger om dagen ända fram till den 15 sep då vi stängde av värmepumpen. Som mest var det 27° (värmepumpen var inställd på det) och när v stängde av pumpen var det ca 20°. Så får vi se vad nästa år bär i sitt sköte.
9 Aug 2012 at 21:25

© PER OCH HELEN FLENSBURG 2012