STARTSIDA

Poolen 2021

I fjol skaffade jag ett nytt filter som använde sig av filterbollar istället för sand eller glas. Då jag skulle sätta igång poolen i år, vilket inte blev förrän 17 maj, fick jag för mig att jag skulle kolla hur bollarna såg ut. När jag lade i dem ifjol var de vita, nu var de bruna, som på bilden härintill. Jag lade dem i en spann vatten och tänkte jag skulle tvätta dem. Det gick inte. Så lade jag dem i lövhåven till poolen och spolade vatten från slangen på dem. De bollar som låg överst blev någon liten nyans ljusare bruna medan de i botten blev mörkare. Skiten transporterades alltså ner genom högen och då bollarna var konstruerade för att fånga upp den så är det ju klart varför det blev som det blev.

Jag bestämde mig för att köpa nya filterbollar, de kostade 300 kr för en paket, som skulle motsvara 25 kg sand. De var vita fina och fluffiga, som framgår av bilden bredvid. Sedan tvättade jag de gamla bollarna i tvättmaskinen, 40°, inget tvättmedel och då blev de faktiskt vita och fina. Nästa år fyller jag filtret ordentligt och inte bara till⅔.

Det gick annars bra att montera hop grejerna och kopplingarna blev täta med en gång. Men det var ganska kallt i maj och det dröjde innan poolen blev varm. Men i slutet avmånaden blev det premiärdoppet i 23° vatten. Det var dock mycket skräp som måste rensas bort.

En bit in i juni upptäckte jag att solbubblorna, som skulle hjälpa till att värma vattnet läckte. Och pumpen som pumpade runt vattnet i det systemet lät något förskräckligt. Det visade sig att ett av bladen som pumpade runt vattnet var trasigt, så det var obalans i den. Jag ersatte den med en annan dränkbar pump jag hade, men den var också trasig. Så jag betämde mig för att köpa ny pump av betydligt högre kvalitet. Men för alla pumparna jag hittade på nätet stod att de skulle inte användas i swimmingpooler. Och det stämmer nog för jag har förbrukat 4 dränkbara pumpar under den tid vi haft pool. Men så hittade jag en som var avsett för permanent bruk. Det var en 12-volts pump 15 cm lång och 5 cm tjock. Förmodligen avsedd för akvarier eller springvatten.

4 juli

Pumpen som jag köpte i fjol var på 0,33hkr. Det visade sig att den var för klen då filterbollarna blivit fulla med skräp och intesläppte genom tillräckligt mycket vatten för värmepumpen skulle gå igång. Såtemperaturen sjönk till 23° från att havarit 27°. Det fanns lite olika sätt att lösa problemet på:

Backspola så filterbollarna blev renare. Men det fungerade inte, skiten sitter som berget i bollarna.

Byta bollar till de som jag tvättat

Köpa nya filterbollar

Köpa en kraftigare pump

Byta tillbaka till sandfilter

Att byta bollar är den billigaste åtgärden. Men det är ganska mycket jobb, jag vet t ex inte om jag kan ha poolen full, Och det håller inte särskilt länge för bollarna blir ju skitiga vare sig jag tar de tvättade eller köper nya. Så en kraftigare pump var av nöden. Och då var det lika bra att satsa på en med hög kvalitetistället för de billiga jag köpt tidigare. Våt pool rymmer ca 30 000 liter och då behöver man minst 0,5 hkr. Jag hade en gammal originalpump av samma sort som följde med poolen och den var på 1 hkr. Men anslutningarna var helt ostandardiserade och jag kommer ihåg vilket elände jag hade första året med att få det någorlunda tätt. Det var slangklämmot på 38 mm slang och det är dömt att misslyckas. Så jag bestämde mig för att köpa en bättrepump och hittade Astral Sena 0,75 hkr.Det var en firma som hette Poolklubben som säljer den och det verkar vara en seriös och kunnig firma. Det tar 1-2 dagar innan jag får den nya pumpen och sedan får vi se. Jag kommer att köpa nya filerbollar som jag hoppas varar säsongen ut. Jag har ett stortsandfilter, fyllt med krossat glas, som lär vara bättre än sand men jag drog ju sönder avtappningslocket. Ska försöka hitta ett sätt att reparera det och sedan flyttar jag tillbaka den nästa säsong.

Senare

Jag monterade den nya pumpen och där var bra tryck i den. Men så slutade värmepumpen att fungera. Det var för lite vatten som flöt genom. Jag hittade ingen anledning och fick ingn ordning på det. Så jag tillkallade. Peter, minrörmokare och elektriker och vi upptäckte att det var en massa filterbollar som satt i inloppet. Jag plockde bort 7 stycken! Det visade sig att en av dysorna i filtret hade lossnat och då hade filterbollarna kommit ut och satt sig i värmepumpen. Och inte bara det! Det fanns en flödesmätare vid inloppet och det var helt enkelt en liten plastbit som satt mitt i flödet. Den var avbruten. Vi hittade en bit sugrör som passade precis och då jag bytt från filterbollar till sand så fungerade det.

Sand ja, det fannsingen pool-sand på Rusta eller någon annan stand, så jag köpte en säckfinkornig sand på Biltema. Men den fungerade inte, den var för fin. Så jag bytte den mot en säck grovkorning sand och den fungerade.

25 Jun 2021 at 00:14

© PER OCH HELEN FLENSBURG 2012