STARTSIDA

Poolen 2020

Jag öppnade poolen den 21 april för då var det gan ska varmt. Det hade regnat mycket under vintern och det var väldigt lite vatten kvar i poolen. Vintertäcket hde blivit mycket nertyngt och hade faktiskt gått sönder på en del ställen. När jag tagit bort täcket såg poolen ut så här:

Som synes ser det inte alltför illa ut. Det var bara att börja fylla upp. Men då hände det saker med vattnet:

Men det blev problem. Jag upptäckte att bottenpluggen i filtret läckte. När jag skulle tappa ur vattnet i höstas sålossnade hela pluggen och det kom in en massa sand (ja, egentligen glas) i gängorna. Jag drog åt ännu hårdare och då sprack pluggen! Jag visste att jag för några år sedan hade köpt en kombination av filter och pump, troligen från Primastar iHelsingborg. Men jag kunde inte hitta något exakt likadant filter. Men på Primastar hade de reservdelar så jag mailade och beskrev mitt problem. Det var en fredag eftermiddag. Under helgen funderade vi på saken och kom fram till att pumpen var nog ganska sliten och det ksotade ungefär lika mycket att köpa filter + pump som att köpa pump enbart. Så jag beställde en uppsättning för ungefär 4 000 kr. Den kom på tisdagen och jag bestämde mig för att montera in en ventil vid inloppet till pumpen.

Det nya filtret hade filterbollar istället för sand eller glas. Det påstods vara betydligt bättre än sand, filtrerade ner till 0,01 mm istället för 0,4 som gäller för sand och glas. Men jag var oroad, för volymen var ungefär hälften av det gamla filtret. Men det skulle räcka till ca 33 m3 och vår pool har nånting mellan 25 och 30m3. Så det borde räcka. Dock var det ett stort problem att få kopplingen in till pumpen att hålla tätt. Jag höll på i två dygn innan jag fick till det. Och till min glädje var alla de andra kopplingarna täta.Utom till tryckmätaren i filtret. Lite gängsnöre löste dock så småningom problemet.

Vi funderade på att skaffa pooltak, men då det handlar om eninvestering på 60-70 000 kr bestämde vi oss för att vänta. Vi hade också funderat på att byta liner, för att få bort järnbeläggningarna.Jag hade dessutom problem med PMR, så att byta liner var helt otänkbart.Men så upptäckte jag att askorbinsyra kunde ta bort beläggningarna och jag hittade ett företag som sålde det på nätet. Så det blir kanske en störrerenovering nästa år. Det blev några varma dagar och temperaturen gick upp till 16°. Men vattnet var fortfarande grönt och när jag backspolade kom det inte speciellt mkt skräp.

14 May 2020 at 23:03

© PER OCH HELEN FLENSBURG 2012