STARTSIDA

Poolen 2018

Våren 2018 var stort sett obefintlig. Vintern övergick mer eller mindre direkt i sommar. Maj blev en ren sommarmånad med flera veckor i sträck med temperaturer över 25°. Den 17:e april började jag göra i ordning poolen och det första steget var att tömma vintertäcket på allt vatten som samlats där. Jag har en så kallad dränerare, där vattnet rinner bort med hävertverkan. Det tog dock alldeles för lång tid så i år plockade jag fram den dränkbara pumpen jag använder i bassängen för att pumpa bort vattnet. Men pumpen gick inte igång. Det visade sig att metalldelarna i den var alldelesrostiga på grund av klorvattnet, men jag lyckades vrida runt den för hand några gånger och då gick den igång. Resultatet syns nedan.

Under skynket såg det relativt fint ut, se bilden nedan. Vattnet var klart och det fanns inte mycket löv i det. Så det var bara att fylla upp, skruva i alla bortplockade pluggar och starta pumpen. Allt fungerade perfekt och ph-justering och chockklorering tog vid.

Den 21 april kopplade jag in solbubblorna. Den gamla pumpen på 250 W ville jag inte använda, tror inte heller den hade fungerat, så jag köpte en ny speciell dräneringspunp för pooler hos Harald Nyborg. Den var på endast 85 W vilket gjorde att flödet blev långsammare genom bubblorna och vattnet värmdes mer.

Mellan 2 - 8 maj var vi på Gotland, Öland och Kalmar och kom hem den 9:e. Under tiden hade värmepumpen gått och det var 24° i poolen. Nästa dag kom Helens barnbarn på besök och måste förstås bada. Se bilden nedan.

Hela maj var varm och juni har också blivit bra. Under midsommar var det dock lite kallt. Vi varbortresta till Strömstad 18-20 juni och då hade jag glömt att koppla ur solbubblorna. De kylde ner vattnet till 21°. Men cirkulationen var dålig och 26 juni var det så dåligt att värmepumpen inte fungerade. Det visade sig att jag hadeanvänt”dammsugaren” som kopplas till bräddavloppet. Men av någon anledning hade jag tagit bort silen där, vilket medförde att allt skräp hamnade i filtret i vattenpumpen. När jag rensade filtret där blev det mycket bättre och allt mindre skräp samlades på botten.

28 Jun 2018 at 12:18

© PER OCH HELEN FLENSBURG 2012