STARTSIDA

Poolen 2014

I slutet av april var det väldigt varmt och fint och jag bestämde mig för att starta poolen. Tog av vintertäcket och upptäckte en vacker blå pool! :-) Satte genast igång min lilla solvärmare, men sedan började eländet! Jag upptäckte att avtappningskranen på sandfiltret var kaputt, gängorna var alldeles förstörda av all sand som kommit in i dem. Så om jag drog igång pumpen skulle pluggen, all sanden och några tusen liter vatten fara ut. Så jag fick köpa nytt sandfilter. Under vintern funderade jag på att byta motor så jag kunde få en som kunde gå dygnet runt och som hade bättre kopplingar. Hittade några lämpliga och frågade på poolforum vad de tyckte. De tyckte inte jag skulle byta utan istället köra med den jag har tills den pajar. Så det bestämde jag mig för. Men nu blev det alltså sandfilter…Och då tänkte jag att man kunde slå två flugor på smällen och köpa en kombination av sandfilter och pump. Jag funderade länge, kollade på nätet, frågade på pool-forum (men fick inget svar där) och upptäckte att jag nog inte

behövde en motor på 1 hkr, den var nog snarare för stor. Det viktiga är hur mycket den pumpar i timmen. Hela poolen ska omsättas 3-4 gånger per dygn, vilket innebär ca 6 m3 per timme. Så jag fastnade för en Brilix-version, som klarar 8 m3 per timme. En bidraganade orsak var att alla andra combo-pumpar hade slangkopplingar mellan pump och filter, denna hade skruvkopplingar. Dessutom köpte jag glassand istället för vanlig sand, glaset håller dubbelt så länge! Pumpen och filtret kom fredagen den 2 maj tillsammans med 5 m 50 mm flexibel PEM-slang. Jag for iväg till Folkpool och lyckades köpa två kopplingar där som jag skulle ha, en vid inloppet till pumpen och en från sandfiltrets utlopp.

Utlopp och inlopp var placerade på samma sida, medan de på det gamla sandfiltret var på motsatt sida. Jag ville inte greja medslangarna till värmepumpen så kopplingen på filtret var en vinkelkoppling. Men den var så stor så den gick inte att sätta på. Efter en natts sömn hade jag emellertid lösningen och på lördagen fick jag ihop det hela. Fast det droppade…Jag drog åt och provkörde, det läckte fortfarande, främst vid pumpens utlopp. Dessutom tyckte jag den lät konstigt, men var så fokuserad på läckaget att jag inte tänkte på det. Men till sist var det hyfsat tätt och jag fyllde upp mer i poolen. Jag lät slangen ligga i och rinna för en hel del vatten skulle ju pumpas ut vid backspolningen. Man skulle nämligen börja med det då man fyllt i ny sand. Men pumpen var alldeles död! Inte ett ljud kom det från det! Det var sent, så jag gav upp och lade mig. På söndagen skulle jag till Sjuntorp och ha visning på huset. Slangen som låg och rann i poolen hade jag alldeles glömt. Den upptäckte Helen nästa dag, då det rann över i bräddavloppet!

Det låg ju en liten pump i redan, Helen drog helt sonika bort bubblorna till kanten och drog slangen över räcket. Sedan fick jag pumpa ut vatten och reklamera pumpen. Poolteam där jag köpt pumpen skulle skicka en ny och det var ju bra. Men de ville ha tillbaka den gamla för provkörning och då det regnade i en hel vecka låg projektet nere. Poolen blev allt grönare under tiden.

Men den 13 maj var det hyfsat väder och jag pumpade då ut ännu mer vatten med mina båda länspumpar. Har ju en större också. För att få bra fart på vattnet så tog jag en bit 38 mm slang som jag kopplade på och lade över staketet. För att få vattnet tillräckligt långt ut från poolen riggade jag upp en konstruktion med en pinne och några gummistroppar.


När vattennivån var under inloppet så kunde jag lossa kopplingarna och montera bort pumpen. Det gick ganska lätt, den var bara fäst med två bultar, som var inkörda i en ränna, så det räckte med att lossa dem. Efter ett par ytterligare mail till Poolteam fick de iväg pumpen men det tog ca tre veckor tack vre denna kalamitet med trasig pump. Den jag får nu är emellertid lite kraftigare, på en halv hästkraft och klarar 11m3 per timme. 

14 May 2014 at 00:14

© PER OCH HELEN FLENSBURG 2012