STARTSIDA

Lite om Kanarieöarna och Teneriffa

Kanarieöarna ligger på 28:e breddgraden ungefär på gränsen mellan Marocko och Västsahara. Geografiskt hör de till Afrika, men politiskt är de en autonom region i Spanien. Det är en ögrupp som består av Teneriffa (den största ön), Gran Canaria, Fuertoventyra, Lanzarote och Isla de la Palma. Till alla dessa öar kommer det turister. Det finns också en del mindre öar, varav Gomera är den som ärstörst. Havet mellan Gomera och Teneriffa är 3 000 m djupt och där finns gott om fisk, valar och delfiner.

Teneriffa domineras av vulkanen Teide, som är över 3700 m hög. Det är världens tredje högsta vulkan. Norra delen av Teneriffa är svalare och regnigare än den södra. Under februari månad har det varit mellan 20°-25° på södra Teneriffa, medan det i norr håller sig kring 15°. Kommer man upp i bergen sjunker temperaturen snabbt.

Vi hade bestämt oss för att fly den svenska vintern när den är som värst, dvs. i februari och fly till varmare breddgrader. Teneriffa verkade vara det idealiska målet, såvitt vi kom ihåg var det hyfsat varmt där vid den tiden, men inte för varmt. Vi ville förstagången utforska ön och bokade in oss på tre ställen.Vi hyrde också en liten bil, en VW Polo, som Helen fick köra eftersom jag var den som bäst klarade av att vara passagerare. Vi ansåg att bil var nödvändig eftersom vi ville exploatera ön och undersöka var det var bäst att bo. Ön hade dessutom en lagom storlek, en dagsutflykt kunde ta oss vartsomhelst på ön, i varje fall i princip. Men man ska se upp med en sak och det är parkeringen! Det finns massor av parkeringsplatser och de är i regel gratis och inte tidsbegränsade. Men upptagna! Det finns närmare 3 miljoner människor på Teneriffa och det verkar som de flesta har minst två bilar! Ska man ha bil så måste man boka ett ställe där det finns privat parkering inkluderad. Annars får man åka runt i timtal och när man äntligen har tur och någon precis lämnar en plats och man står först i kön och äntligen kan parkera bilen, ja då får den stå där!

Vi åkte helt privat, bokadelägenhet via airbnb och homeaway och åkte med Norwegian frpån Göteborg direkt. Det är en ganska billig resa, men det beror på att man förlorar i princip båda resdagarna. Planet går 16.15 frånGöteborg och 09:00 från Teneriffa syd. Det är samma plan som går i skytteltrafik, man byter bara besättning och fyller förmodligen på med mer fotogen.

Vi bodde som sagt på tre ställen: Puerto de la Cruz, Finca Majadera och Playa de las Americas. Detta är lite bilder och text om denna första resa. Observera att menyerna är av dra-ner typ.

© Per Flensburg 2019