STARTSIDA

Poolen 2016

Så här såg det ut när täckelset drogs undan

I år var det ingen vår, sommaren kom 4 maj! I varje fall kändes det så. Jag kom på att värmepumpen står ju på det nästan kallaste stället vid poolen så jag bestämde mig för att flytta den till pooldäcket, i det sydvästra hörnet. I höstas mätte jag och räknade och kom fram till att det skulle gå. Där är det betydligt varmare. Men jag ville inte göra det själv, utan kontaktade Patric, som hjälpt mig tidigare. Han bor i Kungshamn nu, kom inte alls ihåg mig först, men sedan dök det upp. Han var ibland i Borås och kunde då hjälpa mig.

Men den 5:e (Krisit himmelsfärd) var det varmt och skönt och jag bestämde mig för att sätta igång poolen. Jag tror man kan flytta värmepumpen utan att behöva tappa ur en massa vatten. Dessutom vet jag inte när han tänker komma. Vattnet såg hyfsat ut, det fanns en del löv jag fick rensa bort och sedan får jag ju kolla Ph och chockklorera. Tyckte dock att nivån var låg, såvitt jag kom ihåg hade jag tappat ur vatten till precis under inloppet. Nulåg det ca 15 cm under. Kan tänkas linern läcker!

Här är alla slangarna inkopplade.

När jag rensat bort den värsta löven tänkte jag koppla in slangarna och börjafylla på. Den besvärligaste slangen är den från bräddavloppet till pumpen, den syns ungefär mitt i bilden och är den slang som ligger längst ner. Närbild finns på bilden under. Jag jobbade och slet, men fick inte ihop det. Så jag bad Jonas om hjälp men det gick ändå inte. Inte förrän jag bad Jonas försöka, då fick han ihop det nästan med en gång! Han är numera Pol kand!

Här är slangens från bräddavloppet ingång till cirkulationspumpen.

De andra slangarna gick relativt lätt, likaså att dra åt avtappningspluggarna på filtret och pumpen. Sedan började jag fylla i bräddavloppet för att se om det var tätt utan tryck. Var det inte fallet, skulle det bli ett himla sprutande när trycket kom på. Och jodå, det droppade friskt från filtrets avtappningskran, så jag drog åt ordentligt. Men det är inte säkert det hjälpte, kan finnas sandkorn (eller rättare sagt glaskorn) i gängerna, som gör att det inte blir tätt. Men det brukar bli tilltäppt efter ett tag.

Avtappningskranen på sandfiltret

En koppling det alltid brukar bli problem med är kopplingen mellan cirkulationspump och sandfilter. Det läckte ifjol och nu läckte det ännu värre. Jag bestämde mig för att göra om den. Där är en mellankoppling mellan slang och pump, den får jag dra åt och täta med gängsnöre. Det är en konisk koppling så jag ska nog försöka dra några varv gängtape runt den för att fylla upp. Men det får vara tills i morgon!

Koppling mellan cirkulationspump och sandfilter

Nästa dag hittade jag en O-ring som passade i kopplingen. Jag skruvade ur den innresta delen, bytte gängsnöre och skruvade på den hårt. Sedan skruvade jag på den andra delen, men det läckte fortfarande. Jag satte en plåtränna under, så det kunde rinna bort från pumpen och tänkte att de slutar kanske, när det hela har fått satt sig. Och det gjorde det! Nästa dag var det alldeles tätt. Droppar lite grand vid värmepumpen men det har det alltid gjort, så jag sätter en spann under och tömmer ett par gånger per säsong.

Jag kopplade också in solbubblorna och det gick bra några minuter. Sedan sprack slangen från pump till bubblor! Så det blev till att fara iväg och skaffa ny. Plus lite mer Ph-plus för att höja Ph-värdet, det var lite lågt. Men jag fick far runt i hela stan innan jag hittade slang och då var det på Jula och ingen slang avsedd för pooler utan en bättre och kraftigare. Sent på torsdagen hade jag fyllt upp poolen så mycket att jag kunde köra igång. Bortsett från läckaget, så verkade allt gå bra. OK, jag har inte satt igång värmepumpen än…

Solbubblorna med den nya slangen. Poolen håller på att fyllas.

28 juni

Himla dumt att jag inte satte något datum på texten ovan. Men det verkar ha varit 5 maj. Det hela gick bra, värmepumpen fungerade och bubblorna med. Den nya slangen var lätt att sätta på, men det är ett litet läckage vid första inloppet, som jag får göra något åt. Temperaturen steg bra och efter några dagar var det 20° och dax för premiärdopp. Det förevigades...

Det blev så småningom maskrostid och det blåste in massor av frön. En del av dessa rackare tar sig genom silen vid bräddavloppet och fastnar i silen i cirkulationspumpen. Det blev så småningom väldigt dåligt tryck och väldigt varmt vatten (nåja, +3°) från värmepumpen. Det var varmt i maj och temperaturen kom upp till 28°. Men ingen pooltekniker syntes till eller hördes av. Han är inte pålitlig, så anlita inte honom. Han jobbar i Bohuslän nu, för han har flyttat till Kungshman, som jag sa innan. Så jag bestämde mig för att själv flytta pumpen. Förutom att flytta värmepumpen så skulle jag täta läckorna i bypass-kopplingen och rensa filtret i cirkulationspumpen.

Jag började med att beställa två paket gängsnöre, Loctite 55 tror jag det heter. Stället hette Mopedettan och var ett litet bolag nånstans i Skåne.De kom efter några dagar. Sedan gjorde jag en ritning över hur jag skulle koppla upp det. Den blev så här:

De gröna detaljerna är sådana kopplingar jag måste köpa. De med nr 3 på sig är rörhållare, som ska hålla upp slangarna och backventilen. Slangarna 4 är inte skalenligt ritade, de nedre är betydligt längre än de övre. Det visade sig sedan att det blev inte riktigt på detta viset. Slang och kopplingar beställdes från Folkpools badbutik och kom så småningom. Onsdag 22 juni tänkte jag att det hela skulle ske och jag steg upp klockan sju, för att säkert hinna med. Började med att kliva ner i det 24-gradiga vattnet och sätta en vinkork i inloppet och skruva ett rör som gick ovan vattenytan i utloppet. Sedan började jag montera ner backventil och slangar till och från värmepump. Så här såg det ut när jag började:

Hela komplexet med bypassventiler är skruvade i värmepumpen och för att inte det ska slita för mycket på gängorna har jag bundit upp den med ett snöre i staketet. Samma har jag gjort med slangen från filtret. Jag lossade båda slangarna från bypassventilen och öppnade sedan locket till filtret i cirkulationspumpen. Det rann ut en hel del vatten och blev ganska geggigt, men det får man ta. Filtret var mycket riktigt rejält igensatt (tog dessvärre ingen bild på det) så jag spolade det rent med vattenslangen. Sedan skruvade jag loss bypassfiltret och skruvade isär det. Här hade jag nytta av min stora superpolygrip, som klarade äve de största ringarna utan problem. Sedan monterade jag ihop dem i rätt ordning enligt min nya ritning och gängsnörade om alla kopplingar. Pumpen varfastskruvad på gummibrickor på en träpall, så jag lossnade dem och körde pumpen på ens äckkärra runt huset och fram till poolens ingång. Den väger 60 kg som inte är symmetriskt fördelade, så det var lite vingligt. För att få in den på pooldäcket ställde jag den med kortsidan mot ingången, lyckades baxa in ena benparet på däcket och upptäckte sedan att det gick jättelätt att skjuta runt den. Så den hamnade på sin plats i hörnet (hade för övrigt dagen innan flyttat soltäcket till andra sidan och trappan till den sidan soltäcket var vid tidigare). Så vid middagstid var värmepumpen flyttad och den nya bypassventilen hopmonterad. Och jag hade sågat ut ett hål för luftutblåset från värmepumpen. Men sedan började eländet…

Det hela kom att se ut som på översikten nedan:

Till vänster kommer det en slang fram under presenningen, det är från filtret. Underifrån också till vänster kommer en slang ffrån inloppet till poolen och till höger går slangarna in i värmepumpen. Man ser det nedan:

I den övre slangen går vattnet till värmepumpen och i den undre från densamma.

I den högra delen av översiktsbilden ser man kopplingarna till värmepumpen:

Det hela är bundet upp med snören, för de fästena jag köpte var helt värdelösa! Jag ska dock byta dem mot fastskruvade metallband, som håller bättre. Det hela är hopsatt med klämkopplingar och hur det fungerar kräver en längre utredning.

En klämkoppling ser ut som på bilden nedan. Just denna är en 90° hopkoppling av två slangar och det är en klämkoppling i vardera ändan. Det är de stora ringarna som håller fast slangen och får det att sluta tätt.

Om man skruvar loss en av de stora ringarna så ser det ut såhär:

Där ligger en tjock gummiring, som sluter tätt mot slangen och en liten grop inne i kopplingen. Det finns också ett utrymme på 3-4 centimeter som slangen kan skjuta förbi gummiringen. Ser vi sedan på själva ringen består den av två delar: dels själva skruvringen, dels en inre vit klämring:

Klämringen ska passa mot gummiringen och slangen ska således gå genom den. Så här ska det se ut när det är klart:

Tidigare trädde jag klämringen på slangen och lämnade rätt mycket slang fritt. Sedan försökte jag med stor möda kränga in den i hålet i kopplingen där gummiringen satt och jäklades. Och slangen slog i botten så gängorna tog inte utan man fick trycka, lirka, trycka, lirka och efter stor möda så tog gängorna och man kunde skruva hop det hela. Men nu kom jag på en genial idé: Jag sätter inte insaysen på slangen utan i kopplingen istället. Såhär:

Då kunde jag ganska lätt trä in slangen och ringen fick grepp och jag kunde dra åt det hårt. Men det var jobbigt nog, för trots att slangen heter flexa-slang är den inte speciellt flexibel. Den var upprullad då jag fick den och den ville promt återta denna cirkulära form. Det var mycket jobb och tandgnisslan när kopplingarna till höger i översiktsbilden skulle sättas ihop. Dessutom började det regna! Och så upptäckte jag att jag fått fel kopplingar, det var skruv i ena ändan och klämring i den andra. Jag skulle ha klämring i båda. Full fart till Folkpool i Borås, kom dit 10 min innan stängning och fick byta kopplingarna utan problem! Tillbaka igen. Jag jobbade och slet, blev tröttare och tröttare och gjorde det ena misstaget efter det andra. Vid niotiden på kvällen hade jag dock fått ihop den nedre ledningen, sånär som på att kopplingen ner till poolen droppade vatten. Och som lök på laxen blev jag fullkomligt sönderbiten på armarna och benen av alla de f-b knotten. Två dagar senare kliade det något så infernaliskt…

På torsdag eftermiddag skulle vi få besök från Helsingborg så jag steg upp klockan sju och började greja med den övre anslutningen. Vid middagstid hade jag lyckats koppla hop båda slangarna med värmepumpen:

Det såg riktigt elegant ut, men ack o ve och fasa! När jag provkörde sprutade vatten i strida strålar från en massa av kopplingarna! Då gav jag upp!

På fredagen började jag fundera och diskutera det med Bertil, en av dem som var på besök. Vi kom fram till att man skulle nog sätta gummiringen på slangen innan man stack in den och så skulle nog slangen sticka ut en liten bit bara. Så här:

Så vi provkörde, Bertil såg var det läckte och vi drog upp dessa kopplingar och såg att den vita ringen låg tätt vid och kanske rent av utanför slangändan och detvar där det läckte. Vi hjälptes åt att montera de fyra läckande kopplingarna, jag drog dem för hand så hårt jag kunde, sedan drog jag lite till medpolygrijen och sist drog Bertil dem ett varv till – för hand! Han var ju smed! Vi provkörde ochdart var alldeles tätt!!!! Stort jättetack till Bertil! Trycket från cirkulationspumpen var också helt OK och jag kunde dagen därpå backspola filtret rejält! Det behövdes. Och nu fungerar det hela, det är 24,5° i poolen, 15 i luften, regnar och blåser snålblåst och inte läge för bad. Soliga dagar har man poolen för att svalka sig, kalla dagar kan man ha den för att värma sig. Praktiskt.

Så nu har jag lärt mig hur man kopplar klämkopplingar och jag har också lärt att man ska vara två för då går det mycket lättare.

Lite specialare

För att snabbare värma poolen vid solig väderlek har jag som sagt två bubblor. de består av en kupol av plexiglas och under denna en mattsvart”slang” som går i spiral. Vid solsken blir det väldigt varmt därinne och en del fortplantas till vattnet som pumpas genom. En sådan kostar normalt ca 1500:- men på eftersäsongrea bruka de sättas ner till 999:- kr. På rea har jag köpt två stycken. De drivs av en separat dränkbar pump eftersom de bara ska köra då solen skiner. Annars kyler de ju vattnet om temperaturen i luften är lägre än den i vattnet. Nu har vi en del träd som skuggar bitar av den sida där bubblorna står. Så för att enkelt kunna flytta dem till solen, skruvade jag ihop en ram, satte hjul på den, satte en snörstump i vardera ändan och så kan jag dra den dit solen skiner.

Regnskydd

Cirkulationspump och sandfilter ska skydda från väder och vind. En del bygger flotta pumphus, men jag har det mycket primitivare. År 2012 gjorde jag ett slags tak, som man kunde sätta över. Bilden bredvid visar hur det såg ut. Bortsett från att man behövde vara två för att ta bort det och att det fladdrade enpressening vid var sida, så fungerade det bra. Men nästa år gitte jag inte sätta upp det utan spände istället en enkel pressening över det hela. Jag fäste dess öglor i krokar jag skruvat i planket och så förankrade jag dem medtätpinnar i marken. Man fick då lossna ena sidan när man skulle backspola. Det fungerade, men vid stark blåst hände det att tältpinnarna lossnade och att öljetterna i presseningen gick sönder. Så 2015 gjorde jag en mer permanent lösning. Jag skaffade en kraftigare pressening (650 gr/m2 istället för 90 gr/m2 för den andra). Jag skaffade 4 rejäla jordankare och band fast presseningen vid dem. Det fungerade bra, men i vintras låg det snö på dem, som blev till is och tyngde ner det hela. Så jag tog två långa 28 mm tryckimpregnerade trallbräder och lade dem från altanen ner på marken. Jag lade presenningen ovanpå och skruvade fast de avsågade delarna i överdel och underdel för att fixera den. Nedan ser ni hur det blev.

Jag hade bara två bräder så delen till vänster är fäst med snören. Där är bara mark under. Den var så långt åt vänster därför att till höger stod värmepumpen och den behövde fritt blås. Nu kam jag nog flytta den längre åt höger och skaffa ett par bräder till. Bilden nedan är tagen från pooldäcket. Cirkulationspumpen står ungefär under brädan till vänster.

Elektricitet

Som jag visade på bilderna från 2012 finns det eluttag under pooldäcket. Jag insåg genast att jag skulle inte kunna krypa in under däcket och ta ur och sedan sätta i kontakten till värmepumpen. Jag lyckades dra ur den genom dra i sladden, men så skulle den i igen. Men nu sitter kontakten till cirkulationspumpen i en förlängningssladd, eftersom den är för kort för att räcka till kontakten under däcket. Så jag hade en fördelningsdosa för utomhusbruk, kopplade den till förlängssladden och satte i båda pumpkontakterna. Överbliven sladd hängde jag i två buntband och så skruvade jag på en bit fotplåt för att skydda kontakten mot regn, ifall det skulle smyga sig under presenningen. se bilden nedan.

22 september

I augusti var det skönt väder. Temepraturen i poolen gick nästan aldrig iunder 25°. Jag köpte en kul grej, en bluetooth-termometer, så man kunde avläsa temperaturen på mobilen utan att behöva gå ut. Det fungerade, men temperaturen var ca 1° lägre än vad jag trodde. Jag jämförde med enlaboratorier-termometer och det visade sig att den trådlösa pool-termometern visadekorrekt. Stundtals var temperaturen över 27° och då stannade värmepumpen.

Augusti gick och september kom. Vi åkte till Islay 3-10 sep och poolen var hemma och tuffade på 24h 7 dar i veckan. När vi kom hem var det 26,8°, så badsäsongen fortsatte. 17 sep hade vi kalas och då badade jag och barnbarnen. Vädret var hyfast men på fre 23:e blev det sämre. så dagen innan, 22 sep kl 12:30 tog jag det sista badet för säsongen i det 24°-iga vattnet och sedan stängde jag av värmepumpen. Nu får poolen stå och svalna och cirkulationspumpen går ca halva dygnet. SÅ småningom ska vi tappa ur vatten och lägga på vintertäcke. Som helhet har det varit en lyckad säsong och jag fram emot att nästa år ska bli lika bra.





5 May 2016 at 20:11

© PER OCH HELEN FLENSBURG 2012