WHISKYPROVNINGAR
 
7 mars 2019
 
Vi provade följande sorter:Makers Mark, Nikka, Bulleit Frontier,Glenmorangie,aCnococh Knob Crekk. En salig blandning av amerikansk, japansk och skotsk single malt. Makers Mark är en amerikansk burbon, där varje flaska för hand doppas i flytande vax och får en karakteristisk och unik kork. Nikka är en japansk blended whisky, Bulleit Frontier en burbon med ganska hög råghalt, Glenmorangie har världens högsta spirit stills, 8,5 m höga, ACnoc är en skotsk highland (fast jag tycker den är mer en Spey-side) och Knob Crekk slutligen ytterligare en burbon. Per hade en presentation av en del sorter och Agnes och Per Levinsson presenterade de två andra. Som vanligt bedömde vi sorterna i vår 5-gradiga skala och det visade sig bli ganska jämnt:
 
Makers Mark............33,5
Nikka..................35
Bulleit Frontier ......30
Glenmorangie...........31,5
aCnoc..................35
Knob Crekk............ 29,5
 
Vi fick två segrare och en person fick faktiskt alla rätt.
 
 
16 november 2018
 
Denna gång var de sex klassiska single malt som provades. De uppskattades alla och flera stycken hade fyra rätt. Per hade som vanligt gjort en presentation och dessutom hittat en video från Laprohaig där Destillery manager John Cambell beskriver hur Laprohaig gör sin whisky. Sätt på undertexterna för Johns skotska är inte alltid så enkel att förstå. Resultatet i vår femgradiga skala blev följande:
 
Lagavulin..................38 p
Oban........................46 p
Dalwhinnie...............39 p
Talisker.....................40 p
Glenkinche...............39,5 p
Cragganmore.............41 p
 
En klar vinnare i form av Oban, men därefter är det förvånansvärt jämnt. Som vanligt kommer den rökigaste sist, bland deltagarna är det bara två som uppskattar rökig whisky.
 
24 augusti 2018
 
Det var en svår provning vi hade denna gång. Endast två stycken fick två rätt, övriga hade ett eller inget. Vi provade följande sorter: Highland Park Einar,Connemara Turf Mor, Monkey shoulders, Jura Superstition, Bowmore Gold reefoch Auchentoshan Blood Oak. Nästan alla beskrevs som fruktiga och lätt rökiga. Per hade gjort en presentation av de olika sorterna som vi såg innan vi provade de olika sorterna. Vi värderade dem i vår vanliga femgradiga skala och utfallet blev så här:
 
Highland Park Einar................22p
Connemara Turf Mor...............18p
Monkey shoulders..................26p
Jura Superstition...................23p
Bowmore Gold reef................24p
Auchentoshan Blood Oak........24p
 
Som synes en väldigt jämn omgång, men med en klar förlorare och det var den whisky som var mest rökig. Vinnaren, "Monkey Shoulders" beskrivs som en whisky för alla och en blandning av tre olika single malt. Man kan också notera att 3 deltagare inte gav någon femma, vilket tyder på att det inte var någon alldeles outstanding sort.
 
15 juni 2018
 
Whiskyprovningen var intressant denna gång. Vi provade fyra whisky en Islay, nämligen Kilchoman Sanaig, en burbon, nämligen Evan Williams och två svenska whiskysorter: Isle of Lime Midaik, gjord av Gotlands Whisky AB och så Vinterdröm från Macmyra. Gotlands whisky startade 2004, Kilchoman 2005 och Mackmyra 2000, alla tämligen nya. Evan Williams är däremot riktigt gammal, den har sin anor till 1793.
 
De svenska sorterna var väldigt lika i smaken, medan de andra två skilde sig åt. Vi  rangordnade dem i vår fem-gradiga skala och resultatet blev något överraskande:
 
Vinterrök, Mackmyra...................20p
Kilchoman..................................16p
Isle of Lime, Gotland...................20p
Evan Williams.............................26p
 
Den billigaste whiskyn blev rankad bäst medan en av de dyrare (vet inte priset på Mackmyras Vinterrök) kom sist. Återigen visade det sig att rökiga whiskysorter inte uppskattas av alla medlemmar.
 
9 mars 2018
 
Denna gången provade vi sex stycken blended whisky av två fabrikat. Följande sorter provades:
 
The Famous Grouse Portwood Finish Blended
The Snow Grouse
The Black Grouse, Alpha edition
Chivas Regal 12 år
Chivas Regal 18 år
Chivas Regal extra
 
Vi provade olika kvaliteter av samma märke och den stora frågan var om vi kunde känna någon märkbar skillnad. När det gällde Grouse och Chivas kände de flesta skillnad, men det var endast en av de 8 närvarande som fick alla rätt. Vi gjorde alla en rangordning med 6 poäng som högsta och 1 poäng som lägsta. Resultatet blev som följer:
 
The Famous Grouse Portwood Finish Blended:.....21 p
The Snow Grouse:...........................................26 p
The Black Grouse, Alpha edition:.......................19 p
Chivas Regal 12 år:.........................................29 p
Chivas Regal 18 år:.........................................36 p
Chivas Regal extra:.........................................37 p
 
Vi ser att det blev en intressant match, alla tre Chivas kom först och de tre Grouse kom efter. Den rökigaste, Black Grouse Alpha edition kom sist, de flesta i vår grupp gillar inte rökig whisky. Intressant är skillnaden mellan Chivas 18 år och Chivas extra. Den senare är lagrad i olorosofat, men det framgår inte hur lång lagringstiden är. Men som Chivas master blender säger: Det är märkligt att man av så enkla ingredienser: säd, vatten och jäst och en så enkel process som jäsning och destillering kan få så otroligt komplexa smaker som det är i en god whisky.
 
Pers presentation av the Famous Grouse och Chivas Regal
 
26 nov 2017
 
Den här gången hade var och en med sig sin egen flaska, men vi testade dem på vanligt vis. De sorter vi provade var:
 
Gentleman Jack, amerikansk
Bunnahbahain,  single malt Islay
Stateman, blended
Fireball, blended
Bulleit, burbon
Old Pultney, Noss Head, single malt Skottland
 
Det var en intressant provning med vitt skilda sorter. Gentleman Jack görs av Jack Daniels i Tenesse och är en finare variant av Old no 7 och är mellowed (har runnit genom en tunna med träkol) två gånger. Bunnahabhain är ett destilleri på nordöstra Islay. De gör inte så rökig whisky. Stateman var en riktigt billig whisky och i tillgängliga taste notes beskrivs den inte alls i smickrande termer. I vår provning kom den också sist, men smakade ändå betydligt bättre än vad som förspeglats. Fireball var en märklig whisky. Det var en blandning av whiskey från Kanada, kanel och söta karameller. På hemsidan står det: "Om du inte provat Fireball än, föreställ dig att du står öga mot öga med en eldsprutande drake som just ätit en tunna whisky full med het kanel." Ganska god beskrivning! Bulleit var en klassisk burbon, som på bolaget beskrivs så här: Nyanserad smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av smörkola, pomerans, nötter och vaniljfudge. Slutligen Old Pultney, Noss head, var från Skottlands nordligaste destilleri på fastlandet. Beskrivs så här: Utseende: Gyllene bärnsten. Doft: Lätt kryddig doft med spår av blommor och citrusfrukter. Smak: Söt och kryddig med spår av koksnöt, citroner och apelsiner; väl balanserad kraftig kropp med lång eftersmak.
Våra bedömingar blev så här:
 
Gentleman Jack  32
Bunnahbahain     30
Stateman        26
Fireball             28
Bulleit             30
Old Pultney         32
 
Det var således en ganska jämn provning, trots så olika whiskysorter.
 
18 augusti 2017
 
Denna gång var det en standard whiskyprovning, med tillhörande ost och kex efteråt.
 
Följande sorter provades:
 
Tomatin, Highland (Speyside) 12 år,
"The one"Lake district, blended "The one",
Glenfiddich Cask Collection,
Port Charlotte, Brudladdich, Islay,
Glenfiddich 12 år
Famous groose, standard blended
 
Glenfiddich Cask Collection vann knappt medan Famous Grouse blev klart sist!
 
9 april 2017
 
Temat för denna provning var whisky i 300 kr klassen. Vi testade följane sorter: Johnny Walker, Black label, Chivas Regal, The Illeach, Speyburn Bradan Orach, Mack by Mackmyra och slutligen Cluny. Var och en rankade också whiskysorterna efter smak. Chivas Regal vann, Black Label kom tvåa och Cluny kom trea. Cluny var testets dark horse, det var en billig whisky, men smakade förvånansvärt bra. Var som däremot inte smakade bra var Speyburn, den kom klart sist.
 
Pers presentation finns här.
 
19 Mars 2016
 
Den 19 mars 2016 hade vi vår första whiskyprovning i hembygdsgården. Vi provade sex olika sorters whisky: Aberlour 12 år, Jack Daniels old no 7, Jura Turas Mara, Laphroiag QA cask, Lagavulin 16 år och Lauders. Per berättade först om whiskyframställning, skotsk single malt och hur man gör man man provar whisky. Arrangemanget var uppskattat av de 10 personer som kom dit. Vi provade Laprohaig QA, Lagavullin 16 år, Jura Taras Mara, Aberlour 10 år, Jack Daniels Old no 7 och Lauders. Vi tog inga noteringar vid detta tillfälle
 
Pers presentation vid whiskyprovningen 19 mars 2016
Webbmaster: Per Flensburg